Warning: Undefined array key "end_date" in /home/u876934772/domains/wiersma.devjuulr.com/public_html/wp-content/plugins/ultimate-addons-for-contact-form-7/inc/class-promo-notice.php on line 37

Warning: Undefined array key "end_date" in /home/u876934772/domains/wiersma.devjuulr.com/public_html/wp-content/plugins/ultimate-addons-for-contact-form-7/inc/class-promo-notice.php on line 43
Checklist voor het kopen van een nieuwe heftruck | Wiersma Ga naar hoofdinhoud

Checklist voor het kopen van een nieuwe heftruck

Checklist voor het kopen van een nieuwe heftruck

Wilt u een nieuwe heftruck kopen? Dan is het verstandig om deze checklist door te nemen! Een nieuwe heftruck aanschaffen is namelijk een grote investering. De betrouwbaarheid en kwaliteit van een heftruck is daarom belangrijk. Maar de allereerste stap van de aanschaf is dat de truck aan alle veiligheidseisen moet voldoen.

De vier belangrijkste aandachtspunten

  1. Heeft de heftruck een CE-markering?

    In Nederland moet elke heftruck voorzien zijn van een CE-markering. Deze markering geeft namelijk aan dat de machine voldoet aan de in Europa geldende regels op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid. De markering bevestigt dat de machine alle nodige beveiligingen en waarschuwingen heeft. Daarbij is er ook een duidelijke bedieningshandleiding in de taal van de eigenaar.

  2. Wat is de werksituatie en inzet van de heftruck?

    Past de gekozen vorkheftruck bij het soort werk en inzet? Denk hierbij aan het aantal uren, buiten of binnen inzet, hefcapaciteit en het soort banden.

  3. Wat voor hefcapaciteit heb ik nodig om de last veilig te heffen en transporteren?

    Het is belangrijk om te weten wat het gewicht van de last is. Zo kunt u namelijk de geschikte hefcapaciteit vinden. Als u niet de passende hefcapaciteit toepast, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Naast de aanschafkosten zijn er overige belangrijke kosten gedurende de levensduur van een truck waar u rekening mee moet houden.

  4. Periodieke keuring van de truck en preventief onderhoud

    De Wet op de Gevaarlijke Werktuigen beschouwt de heftruck als een “gevaarlijke machine”. Daarom moet u elke heftruck tenminste 1x per jaar onderhouden en keuren. Alle trucks moeten namelijk aan de veiligheidseisen voldoen die staan beschreven in de Arbo-wet veiligheidseisen voor trucks. Daarom is het  raadzaam om te kiezen voor een leverancier die de truck kan onderhouden en keuren volgens de VA-Keur of BMWT-keur.

VA-keur en BMWT-keur

Alleen gecertificeerde en geautoriseerde bedrijven mogen de VA-keur en BMWT-keur uitvoeren. In de VA-keur en BMWT-keur worden strenge eisen aan keurende bedrijven gesteld en de hiertoe speciaal tot keurmeester opgeleide monteurs. Het bewaken van de kwaliteit van de keuringen en het keursysteem is de verantwoordelijkheid van de VA-keur en BMWT-keur. Onafhankelijke derden voeren echter toezicht en steekproeven uit op uitgevoerde VA-keur en  BMWT-keur. Zo is de objectiviteit gewaarborgd.

Checklist

  • In welke omgeving worden de werkzaamheden verricht?

    Geschikte aandrijvingen voor buiten inzet: LPG, Diesel en Elektrisch
    Geschikte aandrijvingen voor binnen inzet: LPG en Elektrisch

  • Bescherming tegen weersomstandigheden, zoals wind en regen?

    Dan zijn heftrucks met een cabine, half-cabine en/of kachel aan te bevelen.

  • Wat is de kwaliteit en/of vlakheid van de vloeren? Hellingen? Drempels? Dilataties?

    Bij inzet op het buitenterrein met veel gaten, kuilen etc. zijn verbrandingstrucks aan te bevelen. De batterij van een nieuwe elektrische heftruck zal namelijk te veel last ondervinden en minder lang meegaan. Bij verrijdbare laadperrons of andere hellingen is een heftruck raadzaam die zelfstandig remt en stopt zodra de bestuurder er vanaf stapt. Een automatische rem voorkomt namelijk dat de truck van de helling afrolt.

  • Welke banden zijn het meest geschikt?

    Welke banden zijn het meest geschikt voor uw situatie? Als u binnen rijdt kunt u kiezen voor non-marking banden. Deze geven geen zwarte strepen op de vloer. Rijdt u veel buiten, dan kunt u beter zwarte banden nemen. De slijtvastheid van zwarte banden is namelijk net iets groter.

  • Welke opslagmethode en gangpaden heeft u?

    Het is ook belangrijk om een heftruck te kiezen op basis van de opslagmethode en gangpad in het magazijn. Zo heeft elke opslagmethode en gangpad afmeting zijn geschikte heftruck. Het is belangrijk om te weten wat de afmetingen zijn van de goederen en gangpaden. U kunt namelijk alleen dan weten welke heftruck geschikt is.

  • Welke lasten verplaatst u?

    Zoals eerder besproken is het belangrijk om te weten wat de afmetingen zijn van de goederen i.v.m. breedte van de gangpaden. Maar zo zijn ook andere variabelen belangrijk, zoals het gewicht en welke pallets of andere lastdragers er worden gebruikt.

  • Welke minimale hefhoogte heb ik nodig?

    De hefhoogte bepaalt grotendeels welke hefmast op de heftruck komt. De combinatie van de hefhoogte en het te heffen gewicht/lastzwaartepunt bepalen grofweg het hefvermogen van de heftruck.

  • Heeft u voorzetapparatuur nodig?

    Afhankelijk van de last die verplaatst moet worden, kunt u gebruikmaken van voorzetapparatuur. De voorzetapparatuur is van zichzelf zwaar. Het is daarom belangrijk om te weten wat de voorzetapparatuur weegt en hoe de montage aan de heftruck is. Mogelijk heeft u een zwaardere heftruck nodig, dan dat u in eerste instantie zou denken. Wij verzorgen hiervoor graag de juiste calculaties voor u.

  • De kosten waar u rekening mee moet houden:

    • Uitval- en stilstandskosten
      De uitval en/of stilstand van een heftruck kan leiden tot onnodige hoge kosten. Een passende machine staat garant voor een langere levensduur en maakt de kans op storingen en uitval aanzienlijk kleiner. Overleg met uw leverancier wat de mogelijkheden zijn in geval van langdurige stilstand.
    • Brandstof- en energiekosten
      De aanschafkosten van een elektrische heftruck liggen meestal hoger dan die van een soortgelijke diesel of LPG heftruck. Aangezien de operationele kosten zoals heftruck onderhoud en energieverbruik echter doorgaans lager zijn, kunnen de netto bedrijfskosten lager uitvallen. Dat is een groot voordeel op de lange termijn.
    • Verzekeringskosten
      Als heftruck gebruiker bent u WAM-plichtig (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen). Dit houdt in dat u wettelijk verplicht bent om voor de gemotoriseerde transportmiddelen een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekeringsplicht geldt ook voor het gebruik van heftrucks op uw eigen terrein.
  • Zijn uw medewerkers goed opgeleid?

    De Arbowetgeving stelt dat deskundigheid voor het rijden op een intern transportmiddel is vereist. Een goede heftruckopleiding verhoogt het vakmanschap van uw medewerker(s). Daarbij is schade aan de machine, het magazijn, de inrichting, de producten en het belangrijkste uw medewerkers te voorkomen. Het is daarom ook belangrijk dat u tijdens het aankoopproces niet alleen kijkt naar de heftruck zelf. U moet ook naar de organisatie achter de schermen kijken. Uw heftruck zal immers regelmatig deskundig onderhouden en gekeurd moeten worden.

  • Ergonomie van de heftruck

    Een heftruckchauffeur verricht dag in dag uit verantwoordelijk en inspannend werk. Door het inzetten van ergonomische heftrucks kunnen medewerkers hun werkzaamheden Arbo technisch verantwoord en efficiënter verrichten. Dit leidt tot minder gezondheidsklachten en uiteindelijk een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit.

  • Van welke veiligheidsvoorzieningen moet een heftruck zijn voorzien?

    Alle trucks moeten voorzien zijn van veiligheidsvoorzieningen ter bescherming van de chauffeur. Er zijn verschillende voorzieningen, zoals een veiligheidsbeugel, een veiligheidsgordel,  veiligheidsdeuren en alarmsignalen. Denk bij dat laatste aan achteruitrijsignalering, blue-spot, wegverlichting, zwaailamp en werklampen. Bij een heftruck met een open constructie kan een dakplaat extra bescherming bieden tegen klein materiaal dat vanaf boven in de cabine kan komen.

    Nog steeds niet zeker over welke keuze u moet maken? Neem contact op met een van onze experts voor meer informatie en optimaal advies!

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde producten
Meer kennisbank artikelen

Heftruck onderhoud: herken een goede heftruckserviceverlener

Heftruck onderhoud: herken een goede heftruckserviceverlener Heftruck onderhoud dat niet goed is uitgevoerd zorgt voor onvoorziene stilstand van uw heftruck.…

Fleet managementsysteem: een overzicht van de inzet en kosten

Fleet managementsysteem: een overzicht van de inzet en kosten Wat bij een kleine vloot nog relatief overzichtelijk is, wordt bij…

Onderhoud tractiebatterij van de elektrische heftruck

Onderhoud tractiebatterij van de elektrische heftruck 80% van intern transportmateriaal in Nederland zijn elektrische trucks. Deze hebben dan ook veel voordelen.…

VA-keur heftruck: 4 tips voor succes

VA-keur heftruck: 4 tips voor succes Veel arbeidsmiddelen moeten verplicht een periodieke veiligheidskeuring ondergaan. Zo moet intern transport materieel zoals…

Elektrische heftruck kopen? Wij helpen u op weg

Elektrische heftruck kopen? Wij helpen u op weg Heftrucks werden voor het eerst ontwikkeld in de periode rond de Eerste…

Soorten heftrucks: welke vorkheftruck is geschikt voor uw bedrijf?

Soorten heftrucks: welke vorkheftruck is geschikt voor uw bedrijf? Bij de zoektocht naar een vorkheftruck vragen veel mensen zich af…

Gebruikte heftruck aanschaffen: tips en tricks

Gebruikte heftruck aanschaffen: tips en tricks Een gebruikte heftruck, tweedehands heftruck of heftruck occasion is dé oplossing om de aanschafkosten laag…

Checklist voor het kopen van een nieuwe heftruck

Checklist voor het kopen van een nieuwe heftruck Wilt u een nieuwe heftruck kopen? Dan is het verstandig om deze checklist…

Een heftruck huren of een heftruck leasen?

Een heftruck huren of een heftruck leasen? U heeft besloten welke heftruck het beste past bij uw inzet en gebruik.…

De 2-pedalen van Yale

De 2-pedalen van Yale Een belangrijk aspect van de besturing van een heftruck zijn de pedalen. Om snel en productief…

Welke reachtruck is het meest geschikt voor uw toepassing?

Welke reachtruck is het meest geschikt voor uw toepassing? Een reachtruck is de oplossing voor uw intern transport wanneer u de opslagcapaciteit…

Gebruikt u de data van uw heftruckvloot optimaal?

Gebruikt u de data van uw heftruckvloot optimaal? De termen Industrial Internet of Things (IIoT), Big Data, 5G en de…

Veilig werken met de heftruck: welk systeem kiest u?

Veilig werken met de heftruck: welk systeem kiest u? Wanneer u werkt met heftrucks is het belangrijk dat dit veilig gebeurt.…

Veilig werken met interne transportmiddelen

Veilig werken met interne transportmiddelen Aangezien het bij Yale draait om people, products en de productivity, staat veiligheid voor ons…

Hoe kan een orderverzamelaar kosten besparen?

Hoe kan een orderverzamelaar kosten besparen? Het aanschaffen van een orderverzamelaar, ook wel orderverzameltruck genoemd, brengt veel voordelen met zich mee…

Een smallegangentruck: ideaal voor uw magazijn!

Een smallegangentruck: ideaal voor uw magazijn! Heeft u een magazijn en wilt u de opslagruimte zo optimaal mogelijk benutten? Dan…

Pallettruck: welk type is het meest geschikt voor u?

Pallettruck: welk type is het meest geschikt voor u? Denkt u erover na om een pallettruck te kopen? Pallettrucks zijn uitermate…

Waarom een stapelaar?

Waarom een stapelaar? Elektrische stapelaars en handbediende stapelaars worden ingezet om productieprocessen in kleine ruimtes zo efficiënt mogelijk te maken.…

De hefmast van de heftruck

De hefmast van de heftruck Een hefmast is een hulpmiddel om een last te heffen. De vorken dragen de last…

Yale heftruck kopen? Dit moet u weten!

Yale heftruck kopen? Dit moet u weten! Yale heftrucks zijn een begrip in de logistiek en transport- en bouwsector. Yale…

© 2023 Wiersma Heftrucks & Magazijninrichting, alle rechten voorbehouden.

Privacybeleid   |   Algemene voorwaarden   |   Creatie: REAL Concepts